Det er klart at man selvfølgelig ikke kan få en super frodig, overdådig, regnskovs-agtig altan, hvis man ikke har tid til at vande eller gider planter. Men man behøver omvendt heller ikke være plantenørd og altan-entusiast for at få en god altan.

 1. Hvis du ikke har grønne fingre, eller ikke er typen, der synes det er hyggeligt at gå og vande, så vælg planter, der er nøjsomme, og som ikke behøver at blive kælet for. Udover mange grønne planter, så er old school blomster som pelargonier, petunia,  og morgenfrue gode bud på blomster, der giver mere end de får.
  Se også her, hvor gartner Anja Barfod giver en fin guide.
 2. Spiselige planter er altid et hit: Jordbær er nemme, og behøver faktisk ikke meget plads. Bare de får sol og vand, så er de glade. Ærter er også nemme, ligesom de fleste bærbuske overraskende nok er nemme at have på altanen.
 3. Planlæg (en lille smule): Selvom mange krydderurter er nemme, så kan det være du ikke bruger dem. Måske vil du hellere bruge pladsen på noget andet spiseligt eller blomster. Man behøver ikke have det fulde krydderurteudvalg, bare fordi man har en altan.
 4. Hold dig ikke tilbage: Hvis din altan er nogenlunde lun (og det er de fleste), så er det tit kun fantasien, der sætter grænser. Lyt aldrig til hvad din mor siger, hvis hun kun har haft en have. Hvad der ikke dur i en have, er ikke ensbetydende med at det heller ikke dur på altanen.
 5. Hav det sjovt! At have en fed altan skal ikke være et fuldtidsarbejde – med mindre man har en indre gartner, og godt kan lide at gå og nusse derude. Vælg de ting, som DU synes er sjovt at have – og ikke hvad alle andre siger, du skal have.
 6. Kend din begrænsninger: Hvis din indre plantenørd ikke står i fuldt flor, så erkend det og arbejd efter det.
 7. Start med det nødvendige. Hvis det er vigtigt for dig, at du har spiseplads derude, så indret omkring det.
 8. Skift ud: Planter har hver deres sæson, så skift ud, når dine planter er ved at synge på sidste vers (hvis de er 1-årige), så du kan have blomstrende altankasser i hele sæsonen.
 9. Hav tålmodighed: Naturen er, som naturen er. Man kan ikke få tingene til at vokse hurtigere, ved at være utålmodig.
 10. Inviter vennerne på altan-sjusser: Altanen er til for at blive brugt – og man går aldrig fejl af at drikke gode sjusser med gode venner på lune sommeraftener.

god altan