Altanliv kan hurtigt løbe op i mange penge. Men hvis man er lidt kreativ og gider bruge bare lidt ekstra tid, så kan man få rigtig meget altan på budget.

Budget er ikke kedeligt

Ordet ‘budget’ stinker langt væk af kedelighed og økonomi og dufter ikke særlig meget af blomster og sommer. Men for mig, fordi det har været nødvendigt, er ‘altan på budget’ gået hen og blevet lidt af en sport. For når man står med en altan i fuldt flor og véd at den ikke har kostet alverden, så bliver man stolt. Og så synes jeg også, at det er lidt sjovt at finde de gode tilbud og lave de anderledes løsninger i stedet for at gå ind og købe en fuldt udstyret altan.

Tænk anderledes

En krukke behøver ikke være en rigtig krukke til mange penge. I teorien kan man plante i alt. Så når du ser dig omkring i dit hjem, så se anderledes på tingene og tænk “Kan der plantes her?”. Eksempelvis har jeg hapset den gamle Nilfisk støvsuger fra sommerhuset og skilt den ad og omdannet den til en krukke.

budget-altan

Lige så vel kan man finde mange sjove ting på loppemarkeder og marskandisere – men tag dem udenfor byen. Herinde tager de overpris for tingene.

Man behøver absolut heller ikke kun købe ind i haveafdelingen. Jeg har fundet adskillige ting i køkkenafdelingen, fordi de passede bedre til min idé. Eksempelvis denne krydderihylde fra Ikea, som nu er blevet til en lille altankasse, der kan hænge på væggen:

altan-budget

Stjæl!

Nogle af mine bedste fund, har jeg tyvstjålet. Altså ikke at jeg går og stjæler sådan rigtigt. Men jeg har fundet fede, gamle syltekrukker i sommerhuset, som bare stod og samlede støv, en masse almindelige krukker som sygnede hen i mine forældres garage og jeg fik en ordentlig røvfuld almindelige lerkrukker hos nogle andre, fordi de ikke brugte dem. Så når du er på visit hos familien og i sommerhuset, så gå på opdagelse i garager og kældre osv. Der står altid gamle krukker og andre sjove ting, som man kan bruge på altanen.

Billigt ragelse er faktisk ok

Når sæsonen så småt starter, så er det nu du skal være på. For du er ikke den eneste, der gerne vil spare penge. De fleste supermarkeder har alskens krimskrams i deres tilbudskasser, og rigtig tit kan man finde noget som både er pænt og brugbart.

Jeg har fundet rigtig mange fine ting i Tiger og Søstrene Grene, og Netto og Rema 1000 er også gode på havegrej-fronten.
Ikea har også hvert år et udendørssortiment – og min erfaring siger mig, at man skal være hurtig her, da det ikke er noget de får hjem igen.
Generelt ryger det hele hurtigt, så man skal altså være vaks ved havelågen og begynde at gå på opdagelse nu, inden det faktisk ER blevet rigtig forår og varmt. For når det først er det, så er alt det gode taget.

Budget-blomster

Blomster og planter kan løbe op i rigtig mange penge. Så det første råd er at lade være med at tage på planteskole. Der kan du hurtigt brugt lige så mange penge som en halv charterferie – også fordi deres udvalg naturligvis er helt, helt fantastisk.

Start med at købe blomster i supermarkedet. Mine bedste blomster har jeg købt i Rema 1000, Netto eller Føtex. Her plejer man at kunne få eksempelvis tomatplanter, pelargonier og jordbærplanter til en ti’er – og deres krydderurter (ikke dem inde i køledisken) er lige så gode, som dem på planteskolen.

Når du i løbet af nogle uger har fået fyldt din altan op med de planter og blomster, som du gerne vil have fra supermarkederne, og du stadig drømmer om den der specielle plante, som kun kan fås på planteskolen, så tag på planteskolen. For så bliver du ikke fristet af alle de almindelige planter, som du nu har derhjemme – og til mindst halv pris af hvad du ville have givet på planteskolen.

Supermarkederne køber løbende hjem af forskellige planter alt efter hvornår vi er på sæsonen. Så der er rig mulighed for at skifte ud løbende – uden at blive helt fattig.

Haps planter!

Igen: Du skal ikke stjæle sådan rigtigt. Men hvis du kender nogen med have, som har nogle fede planter, så spørg om du må få nogen. På den måde har jeg eksempelvis fået en stikkelsbærbusk fra sommerhuset, en hindbærplante fra mine forældres have og en aflægger af min farmors rosengeranium.

Hvis de går op deres have og planter, så vil de med garanti synes, at det er sjovt, at noget af deres have skal leve videre hos dig.