Ærter er lig med dansk sommer. I hvert fald for mig. Min barnlige glæde over at spise friske ærter er ikke blevet mindsket med årene – og jeg bliver stadig lige begejstret over smagen af helt friske ærter. Så det var oplagt, at jeg skulle have ærter på altanen.

altan-ærter

Ærter er klatreplanter

Alle siger, at ærter er det nemmeste i hele verden at dyrke. Og det er det også. Altså hvis man lige får styr på hvor de skal klatre henne. For de skal have noget at kravle op ad. Jeg startede med at lave et meget interimistisk espalier, fordi jeg naivt troede, at jeg havde evnerne til at binde snor ordentligt op.

altan-ærter

Det er formentlig nemmere, hvis man dyrker på friland, og ikke arbejder i krukker. Derfor vil jeg anbefale, at man måske lige tester sine snore-evner af, inden man har omplantet – og ellers bruger et fast espalier, som jeg er endt med. Fordi at skifte undervejs er lidt tricky, når man skal vikle planternes fangarme ud uden at beskadige dem.

Ærter hele sommeren

Der findes mange forskellige sorter, både med forskellig højde og høst. Jeg har valgt en almindelig marvært. Hvis man ønsker ærter hele sommeren, så kan man med fordel så dem løbende.

altan-ærter

Jeg såede mine ærter 2. april og 22. april i vindueskarmen i mini-drivhuse og 29. april plantede jeg de første små skud i det store kar, og stillede dem udenfor på altanen.

I midten af maj begyndte de første ærter at vise sig – og jeg glæder mig til at de er spiseklar, så jeg kan sidde og snacke ærter derude.

Sort: Marvært

Såning: Fra midt april til midt juni. Læg ærterne i vand natten over, da det fremmer såningen. Så dem i 4-5 cm dybde. Forspiring indenfor i vindueskarm eller drivhus fremmer spiringen.

Placering: Sol

Pasning: Ærter kan ikke tåle at mangle vand og tørre ud. Ærter er kvælstofplanter, og derfor behøver de sjældent gødes.

Høst: 60-70 dage efter såning