Vi kan vist ikke længere komme udenom det. Sommeren er vist endegyldigt slut, og alle drømme om sensommer, er druknet i regn og gråvejr. Og så kommer alt det kedelige: klargøring af altanen til vinter. Men du vil takke dig selv til foråret, hvis du rent faktisk får gjort det her. Det betyder nemlig, at du stort set kan gå direkte i gang med at plante og nyde din altan, når vinteren er overstået.

Oprydning af planter

Det er nu du skal til at beslutte dig for, hvilke planter du vil overvintre og hvilke, der skal ud. Nogle giver sig selv, da de er etårige, mens andre, som eks. pelargonier, godt kan overvintre under de rette forhold. Mine pelargonier overlevede ikke at stå indenfor sidste år i stuetemperatur, så de får lov til at stå ude, så længe de lever.

I år skal jeg have min rosengeranium ind igen, og så skal jeg forsøge at få en lille hindbærbusk til at overleve udenfor sammen med min stikkelsbærbusk.  Det bliver noget med at pakke dem ind på en eller anden måde og stille dem i læ.

Resten af mine planter må desværre ud, da en lejlighed med stuetemperatur ikke efterlader mange muligheder for at opbevare planter mørkt og køligt.

Vær den kloge altan-ejer

Når du skal smide dine planter ud, så lad være med at vande dem (eller lad dem stå i regnen) lige op til at du smider dem ud. Lad dem stå nogle dage og udtørre. Dermed vejer jorden markant mindre og du orker at bære ned i skraldespanden, hvis du som jeg også bor oppe i højderne.

Og når du nu har båret x kg jord ned i skraldespanden, så tag lige og vask dine potter og altankasser af med det samme. Du vil elske dig selv til foråret, når alt står klappet og klart til bare at gå igang med at plante.

Rengøring og oliering af altan med trægulv

Jeg har selv trægulv på min altan, og det er i sagens natur let mere besværligt at holde end beton og metal. Trægulv skal helst behandles inden temperaturen kommer under 10-15 grader. Så hvis man vil være en god altan-stræber, så skal man skynde sig. (Jeg har endnu ikke selv fået det gjort).

  • Fjern alt fra altanen
  • Fej eller støvsug for at få alt væk
  • Slib gulvet (og trælisterne, hvis du har sådan nogle). Da jeg i foråret gjorde dette, brugte jeg bare en rulle sandpapir og en slibeklods og gjorde det med håndkraft, hvilket fungerede fint, da jeg ikke havde nogen maskiner ved hånden.
  • Smør det ind i afrenser, som skal sidde minimum et døgn inden du vasker det af igen med vand. Pas på du ikke drypper ned til underboen!
  • Når gulvet er helt tørt, så giv det første gang med olie – igen; pas på din underbo ikke uforvarende får olieret sin altan og ting.
  • Efter 24 timer kan du give det 2. gang olie
  • 48 timer efter 2. gang olie kan du stille ting på altanen igen.

Hvis ikke du orker at gøre det nu, inden vinteren, så får du chancen igen til foråret. Og her bør du ikke springe over, hvis du springer nu! Nyolieret altangulv er ikke bare pænt; det er også lækkert at se og gå på.

altan-klargøring

Det allersidste – men måske vigtigste

Når du har fået smidt alle de planter ud, der skal ud, vasket potter og altankasser, så pak dine møbler ordentlig sammen og stil dem strategisk, så du ikke skal ud og redde vildfarne møbler, når den næste storm rammer. Hvis du alligevel ikke bruger der, så er der ingen grund til at lade stole og andet stå helt ude ved kanten.

Pak det fint sammen – og glæd dig i stedet over, at du nu har et virkelig stort køleskab til drikkevarerne til alle vinterens fester.