Der var lige et par uger, hvor jeg næsten glemte at jeg havde en altan, og nedtrykt gik og tog mig sammen til at pakke det meste sammen og gøre den klar til vinteren. Men så kom sensommeren heldigvis forbi for alvor, så man både kan sidde i korte ærmer og drikke iskaffe på altanen – og i dag har jeg også rodet i jord og plantet alpeviol og bjerte.

Funky Bjergte

Derfor gad jeg godt, for første gang i lang tid, kaste et ekstra blik på, hvad Netto havde stående udenfor. Jeg fandt noget, der hedder Bjergte, som er en lille plante, med små, røde funky bær.

altan-bjergte-alpeviol

Det er en lavtvoksende plante, som står hele efteråret med røde bær og fordi den er stedsegrøn, beholder den sine blade om vinteren, hvor de bliver rødlige. Umiddelbart lyder det som en klar vinder at have på altanen både efterår og vinter.

Den har sin oprindelse fra Nordamerika, hvor indianerne brugte den både som te og naturmedicin mod bl.a. gigt, forkølelse og hovedpine.

Bjergte

Blomstring: Hvide blomster om foråret og røde bær om efteråret. Stedsegrøn, hvilket vil sige, at den holder på bladene hele året (rødlige om vinteren)

Størrelse: Kan blive 15-20 cm høj

Placering: Sol eller halvskygge

Plantning: Plantes i spagnumjord med lav ph-værdi, da det er en surbundsplante

Pasning: Vandes jævnligt, da den ikke kan lide udtørring. Gødes evt. let i efteråret hver 14. dag

Tåler frost: Ja

Klassisk Alpeviol

Alpeviol er, som navnet antyder, en plante, der har det godt med kølighed. Ergo er den faktisk ret perfekt til det danske klima. Samtidig er det en ganske sart blomst af udseende, og selvom jeg normalt ikke er til, at det skal være alt for nuttet, så synes jeg, at nuttetheden passer godt ind på efterårsaltanen, hvor alt andet er så robust.

altan-alpeviol-bjergte

Alpeviol

Blomstring: August til oktober

Placering: Lyst

Vanding: Den skal holdes moderat fugtig, så lad være med at tørre den ud, og vand, når overfladen på jorden begynder at virke tør. Det er bedst at vande i underskålen, så planten selv kan suge vandet op. Vand ikke direkte på knolden, da den så kan rådne. Endvidere er det vigtigt at give den et godt dræn ved plantning.

altan-alpeviol-bjergte

Altansæsonen er altså stadig i gang, så skynd dig ud og find noget sjovt, du kan sætte i dine potter mens vejret stadig er med os!
Se evt. flere forslag her.