Direkte fra Mexico

Sidste år, da jeg havde min første altan-sæson, og på en eller anden måde ikke rigtig vidste, hvad jeg skulle stille op med det hele, kom en veninde forbi med det her:

altan-mexicansk-solsikke

Det var en mexicansk solsikke. Dyrket af frø, som hun selv havde købt med hjem fra Mexico. Jeg var vild med det – for når blomster stammer fra andet end et supermarked eller en planteskole er det bare lidt sjovere.

Jeg fik at vide, at den bare skulle have sol og vand, og så skulle den nok blive stor og flot.

I forvejen havde veninden plantet den i en ret stor plasticpotte, som jeg lod den stå i, da jeg jo på daværende tidspunkt intet vidste om mexicanske solsikker. Better safe than sorry!

Orange feeling

En af grundene til, at jeg synes, at mexicanske solsikker er lidt sjovere end de danske, er at de er orange. For jeg er fan af, at man ikke skal have det samme som naboen (selvom ingen i min andelsforening er lige så tossede som jeg, og har to meter høje solsikker på altanen).

altan-mexicansk-solsikkeEfter 1-2 måneder, havde jeg en knap to meter høj, orange solsikke!

altan-mexicansk-solsikke

 

 

 

 

 

Da altansæsonen sidste år gik på hæld, gemte jeg nogle af de visne blomster, som jeg løbende havde klippet af, for at høste frø.

En mexicansk solsikke kommer aldrig alene

Jeg gik hele vinteren og var utålmodig, for jeg kunne næsten ikke vente til at det blev tid til at så frøene – fordi det havde jeg aldrig prøvet!

På grund af min absolut manglende tålmodighed tyvstartede jeg også, og lagde de første frø i såjord i vindueskarmen i slutningen af februar. Jeg har lovet mig selv, at jeg venter mindst en måned mere til næste år, for det blev alligevel lidt bøvlet, selvom det var ret sjovt.

altan-mexicansk-solsikke  altan-mexicansk-solsikke

altan-mexicansk-solsikke  altan-mexicansk-solsikke

altan-mexicansk-solsikke  altan-mexicansk-solsikke

Det endte næsten med, at hele lejligheden blev omdannet til en decideret solsikke-produktion – dels fordi jeg havde så mange frø, så jeg blev ved med at så, dels fordi mange venner og familie stillede sig i kø til at få solsikker. Og tænk at man kan blive leveringsdygtig i det på bare en altansæson!

altan-mexicansk-solsikke

Vil du være med i den mexicanske klub?

Til næste år skalerer jeg produktionen ned, men jeg har allerede taget mange visne blomster fra, der nu ligger og tørrer inde i køkkenet, så jeg kan få mange frø. For det er nok lidt lettere at dele frø ud end flyveklare planter.

Så hvis du vil have frø til mexicanske solsikker, så sig til! De er klar til næste sæson.

Type: Sommerblomst

Placering: Sol og læ

Vanding: Dagligt (eller så ofte som du kan)

Blomstringsperiode: Juni til aug/sep.

Højde: 1,5 – 2 meter

Såning: Tidligst marts