Blomster

Når snerlen blomstrer

altan-snerle

Jeg har i år haft en forkærlighed for slyngplanter, og har kastet mig over snerle og lathyrus (ærteblomst). For i mine tanker ville det jo være den nemmeste måde, at få noget grønt og blomstrende steder, hvor der ikke lige ville være grønt og blomstrende.  Så jeg købte frø af pragtsnerle; Ipomea Tricolor.

Snerle swiper til venstre

Den ene snerle har jeg placeret øverst i gammel frugtkurv i tre etager (dem vi allesammen havde i køkkenet for 15 år siden). Den har den luneste krog på altanen, og en tørresnor at kravle henad. Hvad jeg senere lærte var, at snerler åbenbart swiper til venstre, så jeg en gang om ugen har måtte op på stigen og tvinge den til højre. Godt nok har jeg et fint naboskab med mine naboer, men vi har endnu ikke aftalt noget om fælles snerler.

altan-snerle

Den anden snerle står i det andet hjørne af altanen, ud mod gelænderet, og får derfor også den sol, den skal have. Egentlig var den overskud fra forspiringen, men da en veninde foreslog at stille den ned under en plantepiedestal, ud mod tremmerne på altanen, var det oplagt, at jeg da skulle prøve at få en væg af snerler. Og selvom den også gerne vil venstre om, så går det lidt nemmere med den – måske fordi den har mere at gribe fat i.

altan-snerle

Snerle i solen

Snerler elsker fuld sol og vand og gødning. Jeg indrømmer, at jeg kun har fået gødet en enkelt gang i år, men det har ikke slået dem ud. Til gengæld er der betaling ved kasse 1, hvis man ikke får vandet nok. For de sarte blomster fortæller om en generel sart plante, som helst bare skal have den ypperste behandling hele tiden.

Derfor er det ikke en plante man skal give sig i kast med, hvis man kun har tid til at passe blomsterne på altanen en gang om ugen. Men hvis man hygger om sine planter næsten dagligt, så er snerlen en, i min optik, fed blomst at have, fordi man får virkelig meget plante i en enkelt. Jeg har dog 2-3 i hver krukke, fordi jeg gik all in.

Diriger din snerle

Snerler er slyngplanter, og har deres egen agenda. Her på Nørrebro foretrækker de at gå til venstre – men det har nok mest noget med solretningen at gøre.

Under alle omstændigheder, så skal den have noget, den kan kravle og slynge sig på, og her er en enkelt lille pind langt fra nok. De kan slynge sig 3-4 meter, så derfor skal du have en plan for det, inden du stiller dem ud på altanen.

Og så skal du hjælpe den på vej. For hvis ikke du har en plan og hjælper dem på vej til den plan, så går de deres egne veje – som sagtens kan være ind til naboen.

Den sarte snerle

Som blomsten indikerer, så er snerler sarte typer. Først og fremmest, så kan de ikke lide, at man roder for meget ved deres rødder. Derfor er det en god idé at forspire dem i en kompostérbar potte, der kan sættes direkte i jorden eller i en stor nok potte, så du ikke skal i nærheden af rødderne.

Dernæst skal du huske at vande. I min optik skal de have lidt mere end de almindelige sarte planter, og jeg vander derfor dagligt så jorden helst ikke når at tørre ud. Men du er ikke i tvivl om, hvis den mangler vand, for bladene vil hurtigt hænge og begynde at blive brune.

Snerle er arbejde – men det hele værd

Man kommer ikke sovende til sin snerle – men sværere er det heller ikke. Og selvom blomsterne kun blomstrer én dag (nogle sorter kun få timer), så er det faktisk det hele værd. Der er bare noget over sådanne sarte blomster, som gør, at man ikke kan lade være med at blive glad. Også fordi de godt gider blomstre i den kedelige sommer, med regn og gråvejr.

altan-snerle

Pragtsnerle (Ipomea):

Type: Slyngplante

Farver: Findes i stort set alle farver

Forspiring: Februar til april (med masser af lys, så planterne ikke bliver ranglede)

Udplantning: Fra maj

Placering: Fuld sol

Vanding: Må ikke tørre ud, men pas på med overvanding

Gødning: Gødes i ny og næ gennem sæsonen

Udplantning: Almindelig blomsterjord

Blomstring: Sommer og efterår til frosten sætter ind

Krukke: Behøver ikke de største krukker og lever fint i en almindelig

 

1 Comment

  1. Det er altså en rigtig dejlig blomst, som jeg også husker i min mors sommerhus. Duften er dejlig, og den giver sådan en glæde når den blomstre 🙂 At kunne sidde på en terrasse og nyde en kop kaffe, samtidig med at den blomstre i baggrunde 🙂 😉

Comments are Closed

Theme by Anders Norén