Altaner er sjældent særlig store, så hvis man vil have plads til det hele, er der ikke andet at gøre, end at få gang i det helt store altan-tetris. Jeg selv har ikke en voldsomt stor altan, men dog en, der nok ligger lunt svinget i mellemstørrelsen. Og da jeg hverken har vil gå ned på udstyr, møbler eller planter, må man tænke kreativt.

Udnyt AL plads

Jeg bruger både gelænder, vægge, “loft” og selvfølgelig også gulvet. Men potter behøver ikke bare stå på gulvet og optage dyrebar plads. De kan hænge eller stå ovenpå noget, som måske i forvejen skal være der.

altan-plads

 

Jeg elsker, når ting kan have flere funktioner, som eksempelvis at mine hyldeknægte har kroge, så de både bærer hylderne, men at man også kan hænge ting på dem.

altan-plads

Kan det hænge?

Fordi min altan er i hjørnet, havde jeg mulighed for at binde en tørresnor op, som egentlig aldrig bliver brugt som tørresnor, da den hænger lige lidt for højt til det. Men så kan man jo hænge alt muligt andet på den! Jeg har dog set på andre altaner, at folk binder en lang pind eller lignende op, hvorfra de så kan binde snor. Så intet er umuligt, hvis man vil gå den vej.

altan-plads

Altan-tetris

Min nye pallesofa optager naturligvis en masse plads, som sidste sæson blev brugt til planter. Så derfor var det vigtigt for mig, at der også var plads på den til planter og andet.

I teorien kunne jeg bygge en hel reol i den ene side, hvis jeg ville – men indtil videre står den gamle Valash kasse der, og giver faktisk en masse plads. 

altan-plads

Tænk i etager

Jeg synes at etager giver god plads. Udover at man naturligvis kan have meget på et sted, hvis man bygger i etager, så synes jeg også at det giver god luft, når tingene er forskudt. 

altan-plads

Se her, hvordan du laver et plantetårn.

Tænk anderledes

Jeg er begyndt at se på ting med andre øjne. Altanøjne, om du vil. Jeg har tit et problem eller en idé om noget, jeg gerne vil føre ud i livet, men mangler “værktøjet” til at gøre det. Og når jeg har noget specifikt jeg gerne vil, så ser jeg alting i det lys.

Da jeg besluttede mig for at udnytte glasvæggene på min altan med et eller andet ophæng, blev det espalier jeg havde købt til noget andet, pludselig interessant. For med lidt kroge, kunne det jo hænge, og så kunne jeg jo hænge alt muligt på det! (Espalieret er fra Ikea og hængt op med kroge fra køkkenafdelingen)

altan-plads

På den måde er skyggesiden af min altan også udnyttet, og nu har jeg alt værktøj derovre, som selvsagt ikke behøver sol.

Sammensæt potterne rigtigt

Når jeg skal indrette med potter, tænker jeg meget over, hvilke planter, der skal i hvilke potter. For potter har forskellige former, og hvis man samler dem med omtanke, fylder de mindre. Så i stedet for at sætte tre potter af samme størrelse sammen, hvor de bare står “skulder ved skulder”, så tager jeg forskellige størrelser og former, som bedre kan “klemmes” sammen og stå lidt indover hinanden.

altan-plads

Hav en plan og prioritér

Indrømmet, jeg havde ikke en plan, da jeg fik min altan. Jeg købte alt, hvad jeg forelskede mig i – og var samtidig så stædig, at jeg insisterede på at ville have alt derude. Jeg kunne sikkert have haft en pæn, pæn altan, som ville ligne noget fra et dameblad. Men jeg vil hellere have lidt (til tider u-)organiseret rod. Fordi natur, i min optik, ikke skal være ordnet og ryddet op – og min altan skal være mit fristed og lidt en hygge-hule.

Men derfor kan man godt have en plan. I hvert fald en overordnet en af slagsen, hvor man har et hovedmål. Skal din altan eksempelvis kun være til afslapning eller skal du også kunne sidde og spise derude. Vil du være selvforsynende med krydderurter og grøntsager eller er du mere til blomster. Tænk over, hvad der er vigtigst for dig, og start der. Så kan resten komme bagefter.