It aint over till the fat lady sings

Jeg har brugt en time på at plante sensommerplanter på altanen i dag, selvom det småregnede og virkede ganske efterårsagtigt. Men jeg nægter at overgive mig til efteråret endnu, og pakke altanen sammen!
Selv DMI påstår, at sensommeren kommer i næste uge, og jeg er fuldt ud overbevist om, at den sidste iskaffe på altanen ikke er drukket endnu!

Sensommer er ikke kedeligt

Sensommer og efterår synes umiddelbart kedeligt i planteverdenen, og mange steder kan man kun købe lyng, lavendel, asters og chrysanthemum. Men hvis man har tid og overskud, så kan man godt finde nogle sjove planter.
Jeg har selv købt både asters og chrysanthemum, men fandt også nogle små blomster, der hedder Lewisia – og det var så meget kærlighed ved første blik, at jeg kom til at købe hele 6 stk!
altan-sensommer

Derudover fandt jeg en Clerodendrum Ugandese med det borgerlige navn “Blåvinge” og en Hebe Hybrid. Sammen med de klassiske Asters og Chrysanthemum, er jeg sikker på, at sensommeren nok skal blive mere hyggelig end kedeligt på altanen.

For det er jo ikke alle sommerblomsterne, der allerede er blomstret af. Pelargonierne har stadig en fest, det samme har Morgenfruerne, Petunia, de mexicanske solsikker og Rosengeranium.

Så indtil videre har jeg kun nedlagt de spanske margueritter, jordbær, storkenæb, tvillingeblomst, chokoladeblomst, nellike og hortensia.

Her er før og efter billede af den ene altankasse, hvor forvandlingen er til at få øje på, selvom det kun er spansk marguerit og nellike, der er udskiftet med chrysanthemum.
Dahliaen får lov til at blive stående indtil videre, da den stadig har mange knopper.

altan-sensommer-dahlia-spansk marguerit  altan-sensommer-chrysanthemum-dahlia

Klassikere er okay

Jeg kan tit godt næsten være “allergisk” overfor klassiske blomster, men som jeg før har skrevet om, så skal man aldrig være for fin på den. I sensommeren er det asters og chrysanthemum, som man næsten ikke kan sparke sig frem for, men hvis man enten går all in, og køber de store – eller får det mikset og stylet ordentligt med det eksisterende, så skal man altså ikke kimse af de såkaldte klassiske blomster. Der er jo en grund til at de sælges i stor stil her i sensommeren.

Da jeg jo har en forkærlighed for, at tingene ikke bliver for pæne, men snarere lidt store og vilde, så har jeg valgt at købe både en stor astersaltan-sensommer-asters

og en stor chrysanthemum til nogle af de store krukker.

altan-sensommer-chrysanthemum

Asters

Blomstring: August til oktober

Placering: Solrigt

Type: Vinterhårdfør staude

Vanding: Må ikke tørre ud

Pasning: Knib de visne blomster af for at forlænge blomstringsperioden.  Må gerne gødes
Chrysanthemum

Blomstring: Til frosten sætter ind

Placering: Solrigt og meget gerne i læ

Vanding: Tåler ikke at stå med vand i krukken (derfor vigtigt med godt dræn i krukken), men må heller ikke tørre ud

Pasning: Fjern gerne de visne blomster. Gødning er ikke nødvendigt

Lewisia: Porcelænsblomst

Jeg har aldrig set denne fine lille blomst før, men nu har jeg lært, at den hedder Lewisia – også kaldet Porcelænsblomst.
Den er SÅ fin og lækker – og hvis ikke det var fordi jeg var ret overbevist om, at supermarkederne ikke sælger sommerblomster i august/september, men naturligvis tilpasser deres sortiment, så ville jeg tro, at jeg havde fået fat i en lille, fin sommerblomst.

Givet at jeg intet aner om disse små damer, så har jeg måtte freestyle.
De er blevet plantet i en lille altankasse, som jeg havde i overskud, med godt dræn i bunden og placeret på altanbordet, hvilket vil give dem en god sjat sol her i sensommeren. Samtidig kan jeg også nemt flytte dem i ly for regn og blæst, da de efter sigende ikke er voldsomt glade for vand. Jeg er virkelig spændt på, om de lever op til mine forventninger – hvis de gør det, så har jeg en klar efterårsblomst fremover!

altan-sensommer-lewitia

Blomstring: Marts til oktober

Placering: Halvskygge til fuld sol

Vanding: 1 gang om ugen. Tåler let udtørring

Pasning: Knæk gamle blomsterstilke af for at fremme nye knopper

Clerodendrum Ugandese: Blåvinge

Denne blomst er også helt ny i altan-klassen – og ligesom Lewisia, har jeg store forventninger til den! For se lige på den; med så fine blomster, som ligner små sommerfugle (deraf navnet), så kan den jo kun blive en vinder!

altan-sensommer-blåvinge

Jeg har plantet den i en lukket krukke med lecakugler i bunden og placeret den ganske lyst og i læ, ved siden af andre blomster som har det godt.
Ja, jeg kan godt være lidt overtroisk med mine planter; hvis en placering virkelig virker, så kan de gamle planter give god plante-karma videre til de nye i klassen!

altan-sensommer-blåvinge

Blomstring: Maj til oktober

Placering: Halvskygge til fuld sol

Vanding: Må ikke tørre ud

Pasning: Pluk visne blomster af for at sikre genblomstring. Hvis du lader de afblomstrede blomster blive siddende, vil den (muligvis) producere bær.

Overvintring: Ja; beskæres og sættes på et køligt sted (frostfrit)

Hebe Hybrid

Denne plante, som ligner en lille busk, passede perfekt ind i mit freestyle-projekt, hvor jeg forsøger at finde ud af, hvad f***** der er ideelt at plante i en gammel Nilfisk støvsuger (mere om det freestyle-projekt kommer senere, når jeg har erhvervet afprøvet konceptet lidt mere).
I hvert fald ser det godt ud, med denne plante, som virker som om den er ganske robust OG pæn.

altan-sensommer-hebealtan-sensommer-hebe

Blomstring: Juni til oktober

Placering: Helst solrigt

Vanding: Jævnligt

Pasning: Tåler let frost