Succes i første forsøg

Når det begynder at blive forår, kan man næsten ikke sparke sig frem for tomat-planter i landets supermarkeder – og det koster stort set ingenting.
For en 10’er kan du få en lille plante, der måske ikke syner af meget, men lad dig ikke narre; alt du behøver er en lille tomat-plante for at excellere i tomatdyrkning.
For det er det nemmeste!

Jeg spiser egentlig ikke tomater, men alligevel havde jeg en stor trang til at købe en tomatplante, når de sådan stod og lokkede alle vegne – og alle oven i købet pralede af at tomater var det nemmeste i verden.
Så det måtte prøves!

Opskriften er enkel

Jeg gjorde som alle de kloge hoveder sagde, og det virkede.
Den lillebitte plante blev plantet i min største krukke, stillet i solen og fik dagligt masser af vand.
Og så ventede jeg. Der gik ikke mange uger før den var skudt gevaldigt i vejret og de første blomster dukkede frem.
altan-tomat

Lidt mere venten og utrolig meget vanding og endelig var der røde tomater.
Jublen på altanen ville ingen ende tage: Man skal bare ikke undervurdere sejrsglæden ved at have fremavlet noget selv!

Knib dig selv i røven!

Mens jeg ventede (u)tålmodigt på mine tomater, læste jeg febrilsk om beskæring og knibning og hvordan man egentlig skulle håndtere den gigantiske plante. Jeg opgav. For når man står med en absurd stor plante og er ganske uvidende om det meste, så er det svært at gennemskue, hvad de indforståede typer taler om med at knibe sideskud af og andre artyfarty ting. Derfor fik min første tomatplante lov til at gro, som den havde lyst til – og så måtte jeg blive klogere til året efter.

I år fik jeg kyndig undervisning: For at “styre” plantens vækst er det godt at knibe sideskuddene af. Sideskud er dem, der opstår mellem stamme og “almindeligt” skud.  Sådan her:

altan-tomat  altan-tomat

Derudover modtog jeg det yderst hemmelige tip, at hvis man klipper toppen af planten, når man synes, den ikke skal være højere, så vokser den ikke længere i højden.

Tomat-tomat

I år har jeg fire tomatplanter. Indrømmet, det er et decideret tomat-rod, jeg har gang i ovre i hjørnet. Men efter sidste års gigantsucces, åbnede der sig en tomat-verden for mig, hvor jeg blev nødt til at prøve både cherry-, cocktail-, gul og almindelig tomat. altan-tomatDet ser ud til at der kommer noget på alle planter – og jeg glæder mig! For tomater af egen avl, kan selv en ikke-tomat-spiser som jeg, få optur over.

altan-tomat

Udplantning af tomatplante: Maj – juli

Type af potte: Stor, dyb potte med hul i bunden eller dræn af eks. lecakugler

Placering: Sol

Vandning: Meget, gerne dagligt (planter med store blade, skal have meget vand, men pas på med overvanding mens planten er lille)

Højde: Kan blive nogle meter

Opbindning: Ja, brug pinde eller stil den op af noget, hvor du løbende kan binde den op.

Beskæring: Knib sideskud af og klip toppen af, når planten ikke skal være højere